Knihy

Kniha Bitcoin: Odluka peněz od státu, Josef Tětek

Braiins Publishing

June 25, 2021

5

Min

Kniha o podstatě peněz a o probíhající peněžní evoluci. Stát přichází o svůj nejcennější mocenský nástroj – peníze – a dostává jej zpátky společnost. Jakou roli v tomto procesu hraje Bitcoin a proč byste mu měli věnovat pozornost?

V rámci naší lokální iniciativy Braiins Publishing, ve které českým a slovenským čtenářům přinášíme překlady kvalitních zahraničních knih o Bitcoinu, jsme se rozhodli jít ještě o krok blíž k naší lokální komunitě a představit první knihu od českého autora.

Je to kniha Bitcoin: Odluka peněz od státu od Josefa Tětka. Autor se na 115 stranách knihy rozdělených do pěti kapitol věnuje úvodu do rakouské školy ekonomie, časovým preferencím a jejich vztahu k povaze peněz, dále vás provede monetární historií lidstva a odlukami institucí od státu a celkovými dopady peněžní odluky jako takové. V závěru se autor zabývá otázkou, proč pouze Bitcoin má naději na úspěch a proč nemá smysl věnovat pozornost velkému množství ostatních tzv. kryptoměn.

Co vlastně řeší ekonomie? Proč potřebujeme nestátní peníze? Musíme se neustále zadlužovat a projídat budoucnost? Proč představuje monopol na peníze neodolatelné pokušení? Jak dochází k postupné bitcoinizaci světa?

Nad těmito a mnoha dalšími otázkami ohledně Bitcoinu a povahy peněz se autor zamýšlí v knize Bitcoin: Odluka peněz od státu.

{{custom-cta}}

Jednotlivé kapitoly této knížky původně vycházely od května do srpna roku 2020 v bitcoinové sekci Alza.cz. Pro potřeby našeho vydání text prošel revizí a úpravou, abychom čtenářům představili knihu v tom nejpřesnějším znění. Text je bohatý na odkazy jednak ke zdrojům, tak i k dalšímu čtení. Do budoucna chystáme i tištěné vydání, takže si ve své bitcoinové knihovničce připravte místo.

Josef Tětek je ekonom s dlouhodobým zájmem o problematiku peněz a Bitcoinu. Ambasador hardwarové peněženky Trezor od naší spřátelené firmy SatoshiLabs, člen Liberálního institutu. Sledujte jej na Twitteru a přihlašte se k odběru jeho Bitcoinového newsletteru stackuj.cz.

Audiokniha zdarma

Kniha o podstatě peněz a o probíhající peněžní evoluci. Zdarma na YouTube.

Knihy ke stažení zdarma

Všechny naše bitcoinové publikace najdete ke stažení zdarma na: https://www.bitperia.cz/knihy

Prodej fyzických knih

Fyzickou kopii našich knih seženete u nás na eshopu nebo u některého z našich partnerů:

Hledáme vývojáře!

Naší zákazníci jsou globální, ale schopné místní vývojáře hledáme neustále. Pokud vás zajímá oblast těžby Bitcoinu nebo máte rádi práci v progresivním tech stacku (Rust, Bitcoin, desítky serverů po celém světě se stovkami tisíc připojení za sekundu a mnohem více) tak se určitě ozvěte.

Vyvíjíme software i hardware pro bitcoinové těžaře - pojďte do toho s námi: https://braiins.com/careers
Všechny naše bitcoinové knihy k dostání na jednom místě.